Σταυρός και μενορά…Χριστός και Βελίαρ;

(Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί ως επί το πλείστον απόσπασμα ήδη δημοσιευμένης ευρύτερης εργασίας.)

«Ὅσοι γὰρ ἐξ ἔργων νόμου εἰσὶν, ὑπὸ κατάραν εἰσί» Γαλ. γ’ 10.

«Κατηργήθητε ἀπὸ τοῦ Χριστοῦ οἵτινες ἐν νόμῳ δικαιοῦσθε, τῆς χάριτος ἐξεπέσατε» Γαλ. ε’ 4.

«Βλέπετε τοὺς κύνας, βλέπετε τοὺς κακοὺς ἐργάτας, βλέπετε τὴν κατατομήν» Φιλιπ. γ’ 2.

«Εἰσὶ γὰρ πολλοὶ καὶ ἀνυπότακτοι, ματαιολόγοι καὶ φρεναπάται, μάλιστα οἱ ἐκ περιτομῆς» Τίτ. α’ 10

«ἔλεγχε αὐτοὺς ἀποτόμως, ἵνα ὑγιαίνωσιν ἐν τῇ πίστει, μὴ προσέχοντες ἰουδαϊκοῖς μύθοις καὶ ἐντολαῖς ἀνθρώπων ἀποστρεφομένων τὴν ἀλήθειαν» Τίτ. α’ 13-14

«Ἔχομεν θυσιαστήριον ἐξ οὗ φαγεῖν οὐκ ἔχουσιν ἐξουσίαν οἱ τῇ σκηνῇ λατρεύοντες» Εβρ. ιγ’ 10.

«Εἴ τίς χριστιανὸς ἔλαιον ἀπενέγκοι εἰς ἱερὸν ἐθνῶν, ἢ εἰς συναγωγὴν Ἰουδαίων, ἐν ταῖς ἑορταῖς αὐτῶν, ἢ λύχνους ἅπτοι, ἀφοριζέσθω». Κανόνας ΟΑ’ των Αγίων Αποστόλων

Με αφορμή το λογότυπο γνωστών εκδόσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει ένα Σταυρό ενωμένο με μια μενορά, δηλαδή με μια εβραϊκή επτάφωτη λυχνία, προσπαθήσαμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον παράξενο – και, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, αντιχριστιανικό – συνδυασμό των δύο αντίθετων συμβόλων. Μέσω της αναζήτησης στο διαδίκτυο, βρήκαμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το έμβλημα αυτό, με το Σταυρό είτε ενωμένο με την εβραϊκή λυχνία είτε ακριβώς από πάνω της, χρησιμοποιείται από διάφορους χώρους, όχι όμως ορθόδοξους. Ας δούμε ενδεικτικά μερικούς.

1) Βρίσκουμε το έμβλημα στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του ιδρύματος “Ευλογώντας το(ν) Ισραήλ” (“Blessing Israel”) [1], η οποία δημιουργήθηκε το έτος 2018, στην επέτειο, δηλαδή, των εβδομήντα χρόνων του ισραηλιτικού κράτους. Το ίδρυμα αυτό «δημιουργήθηκε από φίλους του Ισραήλ από διαφορετικές χώρες που αγαπούν τον εβραϊκό λαό και επιθυμούν να τον ευλογήσουν». Οι του ιδρύματος δηλώνουν ότι πιστεύουν «στον Θεό τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα» και ότι καθοδηγούνται στις ζωές τους από τη Βίβλο, αλλά από την ιστοσελίδα τους δε λείπει η κανονική εβραϊκή επτάφωτος λυχνία (χωρίς Σταυρό) ούτε και το εξάκτινο αστέρι, το γνωστό και ως “Άστρο του Δαυΐδ”. Στην εν λόγω ιστοσελίδα βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, και ανάρτηση όπου αναφέρεται πως «Μία νέα Βίβλος εκδίδεται στο Ισραήλ», με σχόλια ραβίνων και θεολόγων, προς τιμή της εβδομηκοστής επετείου από τη δημιουργία του ισραηλιτικού κράτους [2]. Η περαιτέρω έρευνα οδηγεί σε παρόμοια σχετική ανάρτηση (του έτους 2018) της Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) με τίτλο «Μια νέα Βίβλος έχει εκδοθεί στο Ισραήλ με σκοπό την “ένωση Εβραίων και Χριστιανών”» [3]. Και μάλιστα, στην ανάρτηση αυτή, όπως και στην αντίστοιχη της ιστοσελίδας “Ευλογώντας το(ν) Ισραήλ”, εμφανίζεται στην ίδια ακριβώς φωτογραφία «Ο ραβίνος Τούλα Βάιτς με δείγματα των Βίβλων του Ισραήλ, τα οποία επιμελήθηκε». Και είναι αξιοπρόσεκτη η περιχαρέστατη όψη του ραβίνου στην εικόνα αυτή.

2) Βρίσκουμε το έμβλημα στη γερμανόφωνη (ελβετική) ιστοσελίδα του Ρότζερ Λίμπι (Roger Liebi), στην οποία προβάλλονται μεν η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, αλλά συγχρόνως βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, και έμμεση προτροπή μελέτης του Ταλμούδ, το οποίο, ως γνωστόν, είναι βιβλίο του Ιουδαϊσμού και όχι του Χριστιανισμού [4].

3) Βρίσκουμε επίσης το έμβλημα στη ιστοσελίδα “Prayers1” (που αυτοπροσδιορίζεται ως “παγκόσμιο ευρετήριο τόπων λατρείας”), στο λήμμα “J.A.C.K. (Jesus Almighty Commandment Keepers) Ministries”, δηλαδή, σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση, “Διακονίες των Τηρητών των Εντολών του Παντοδύναμου Ιησού” [5], οι οποίοι εδράζουν στο Denton του Τέξας των ΗΠΑ, σε απόσταση λίγων τετραγώνων από τοπική μασονική στοά [6]. Δηλώνουν πως δεν ανήκουν σε κάποια ομολογία, αλλά εκεί “οι ψυχές σώζονται, παραδίδονται και εκπαιδεύονται για το βασιλιά”. Υποστηρίζουν ότι η αποστολή τους είναι «να διαδώσουν το Ευαγγέλιο του Κυρίου Ιησού Χριστού μέσω πιστών εργατών», περνώντας τις γραμμές του χρώματος, της θρησκείας, της πολιτικής, της οικονομίας, της διανόησης, της δημογραφίας και του πολιτισμού, φέρνοντάς τους όλους με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος σε ένα σώμα με τον Κύριο Ιησού ως κεφαλή αυτού του σώματος…

Και ενώ οι “Τηρητές” αναφέρονται σε αναρτήσεις τους ξανά και ξανά στον Κύριο Ιησού Χριστό, παραθέτοντας και χωρία από την Καινή Διαθήκη, δεν παραλείπουν, όμως, και τους εβραϊκούς χαιρετισμούς, όπως τον “Shabbat Shalom”, που μεταφράζεται ως “Ειρηνικό Σάββατο” [7], το οποίο Σάββατο, ως γνωστόν, είναι η Κυριακή των Εβραίων. Σε άλλη ανάρτηση, ο γράφων αυτοσυστήνεται ως “Εβραίος Ισραηλίτης”· η έρευνα έδειξε ότι οι “Μαύροι Εβραίοι Ισραηλίτες” (Black Hebrew Israelites) αποτελούν νέο θρησκευτικό κίνημα που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αι. και έχει επιρροές από το Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό αλλά και τη Μασονία, μεταξύ άλλων [8]. Στο δε έμβλημά τους οι “Τηρητές των Εντολών”, εκτός από τη λυχνία με το Σταυρό, προβάλλουν με λατινικούς χαρακτήρες τις λέξεις “Shemah Yisrael Adonai Elohenu Adonai Echad”, οι οποίες, όπως διαπιστώνουμε, αποτελούν εβραϊκή προσευχή, παρμένη από το Δευτερονόμιο (στ’ 4): “Ακουε, ᾿Ισραήλ· Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι” [9]. Η προσευχή αυτή «λεγόταν στη λατρεία της Συναγωγής δύο φορές την ημέρα» [10].

4) Βρίσκουμε ακόμα το έμβλημα “σπασμένο”, δηλαδή με το Σταυρό ακριβώς πάνω από τη λυχνία και όχι ως μέρος της, στο κανάλι Τέλεγκραμ της “Αποστολικής Eκκλησίας του Κλάδου Bole Hermon” [11] , όπου διαβάζουμε σε αμχαρική γραφή (αιθιοπική σημιτική γλώσσα) την παραπάνω εβραϊκή προσευχή (“Shema Yisrael…”). Σημειωτέον ότι το όνομα “Hermon” είναι η με λατινικούς χαρακτήρες απόδοση του ονόματος Ερμών, του γνωστού από την Παλαιά Διαθήκη όρους (πρβ. Ψαλμός μα’ 7-8, πη’ 13) [12], και ότι η αμχαρική είναι η γλώσσα που μιλάνε οι περισσότερες αιθιοπικές εβραϊκές κοινότητες στην Αιθιοπία και το Ισραήλ [13]. Κατά παρόμοιο τρόπο, συναντάται το έμβλημα στην ιστοσελίδα “Αποστολική Εκκλησία της Αιθιοπίας” (Apostolic Church of Ethiopia) [14]. Και φαίνεται πως οι “Αποστολικές Εκκλησίες” έχουν τις καταβολές τους στον Πεντηκοστιανισμό, ενώ ενδιαφέρον είναι και το ότι «Δέχονται τον Εβραϊκό Κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης με τα 66 βιβλία» [15].

5) Επιπλέον βρίσκουμε το έμβλημα, με το Σταυρό ενσωματωμένο στο μεσαίο λύχνο μια αναμμένης επτάφωτης λυχνίας, ως εξώφυλλο σε εικονογραφημένη Βίβλο στα πολωνικά [16], από τον Πολωνό “Καθολικό ιερέα, βιβλικό μελετητή, καθηγητή θεολογικών Επιστημών” και “επίτιμο εφημέριο του πάπα” Τόμας Χεργκέζελ (Tomasz Hergesel) [17]. Εδώ θα υπενθυμίσουμε τη δήλωση του ψευδοπάπα Φραγκίσκου κατά την επίσκεψή του στη Συναγωγή της Ρώμης: «Είστε, σε ό,τι αφορά την πίστη, τα μεγαλύτερα αδέλφια μας. Όλοι μας ανήκουμε σε μια και μόνον οικογένεια, την οικογένεια του Θεού, ο οποίος μας συνοδεύει και μας προστατεύει, ως λαό του», είχε πει προς τους Εβραίους της “αιώνιας πόλης”[18]. Η πρώτη επίσκεψη “πάπα” στη συναγωγή της Ρώμης ήταν από τον Ιωάννη Παύλο Β’ το 1986.

6) Και ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα: το έμβλημα του Σταυρού πάνω από μια επτάφωτη λυχνία το εντοπίζουμε σε σφηνόλιθο στο περιστύλιο ενός διατηρητέου ναού του Αγίου Στεφάνου στη Γερμανία (γοτθικός ναός του 13ου-14ου αι. στην πόλη Μάιντς (Mainz) της ομοσπονδίας Ράινλαντ-Πφαλτς (Rheinland-Pfalz)) [19], όπου μάλιστα στη γερμανόφωνη λεζάντα κάτω από την εν λόγω εικόνα του Wikimedia Commons διαβάζουμε στο τέλος τη φράση: “Αναφορά στην ιουδαιο-χριστιανική συμφιλίωση”[20].

Αυτό που αναπόφευκτα συμπεραίνουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ευρήματα της έρευνας, είναι ότι το εν λόγω σύμβολο δεν φαίνεται να είναι μονοπώλιο των συγκεκριμένων εκδόσεων που το χρησιμοποιούν ως λογότυπο ούτε είναι ένα έμβλημα τυχαίο και άνευ σημασίας ή βαρύτητας. Είναι ένα σύμβολο της ένωσης του Χριστιανισμού με τον Ιουδαϊσμό, η οποία, “όλως τυχαίως”, αποτελεί απώτερη βλέψη του παναιρετικού κινήματος του Οικουμενισμού. Αλλά συν Θεώ θα επανέλθουμε.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Ιστοσελίδα “Blessing Israel”: Οικοσελίδα:https://blessingisrael.online/en/home.html και πληροφορίες σχετικά με το ίδρυμα: https://blessingisrael.online/en/about.html.

2. “Μία νέα Βίβλος εκδίδεται στο Ισραήλ” (A new Bible is coming out in Israel https://blessingisrael.online/en/news.html) Ιστολόγιο “Blessing Israel”.

3. Μια νέα Βίβλος έχει εκδοθεί στο Ισραήλ με σκοπό την “ένωση Εβραίων και Χριστιανών” (В Израиле издали новую Библию с целью «объединения иудеев и христиан», Ιστοσελίδα ΕΟΔ (СПЖ) https://spzh.news/ru/news/52978-v-izraile-izdali-novuju-bibliju-s-celyju-obedinenija-iudejev-i-khristian .

4. Από την ιστοσελίδα “Ρότζερ Λίμπι – Γοητευμένος από τη Βίβλο” (Roger Liebi – Fasziniert von der Bibel) ενδεικτικά: «Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη μελέτη του Ταλμούδ;» (Was ist beim Studium des Talmud zu beachten? https://rogerliebi.ch/faq/z2824-was-ist-beim-studium-des-talmud-zu-beach/) και «Ποια είναι η σημασία του Ταλμούδ για τους Χριστιανούς;»(Bedeutung des Talmud für Christen? https://rogerliebi.ch/faq/z2822-bedeutung-des-talmud-fuer-christen/ )

5. J.A.C.K. (Jesus Almighty Commandment Keepers) Ministries (https://www.prayers1.com/US/Denton/295179300524027/J.A.C.K.-%28Jesus-Almighty-Commandment-Keepers%29-Ministries)

6. Stanfiled Masonic Lodge No. 217. (https://stanfield217.org/)

7. Λήμμα “Εβραϊκοί χαιρετισμοί” (Jewish greetings https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_greetings) στη Βικιπαίδεια.

8. Λήμμα “Μαύροι Εβραίοι Ισραηλίτες” (Black Hebrew Israelites https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Hebrew_Israelites ) στη Βικιπαίδεια.

9. Λήμμα “Άκουε Ισραήλ” (Shema Yisrael https://en.wikipedia.org/wiki/Shema_Yisrael ) στη Βικιπαίδεια.

10. Παράθεση αποσπάσματος από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Λατρεία και πολιτισμός στην σύγχρονη ζωή” (https://ipe.gr/elibrary/ekpaideutiko-yliko/ekpaideutiko-yliko-2021-2023/latreia-kai-politismos-sti-sygxroni-zoi/) του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

11. Κανάλι του Telegram “Αποστολική Εκκλησία του Κλάδου Μπόουλ Ερμών” (Apostolic Church of Bole Hermon Branch https://tgstat.com/channel/@ACEBoleHermon)

12. Λήμμα “Όρος Ερμών” (Mount Hermon https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Hermon) στην αγγλόφωνη Βικιπαίδεια.

13. Λήμμα “Αμχαρικά” (Amharic https://en.wikipedia.org/wiki/Amharic ) στη Βικιπαίδεια.

14. “Αποστολική Εκκλησία της Αιθιοπίας” (Apostolic Church Of Ethiopia https://acieth.org/).

15. Λήμμα “Πεντηκοστιανισμός” (https://el.wikipedia.org/wiki/Πεντηκοστιανισμός) στη Βικιπαίδεια και άρθρο με τίτλο “Τι είναι οι Αποστολικές Εκκλησίες; Οι καταβολές και οι πεποιθήσεις των Αποστολικών” (What Are Apostolic Churches? The Origins and Beliefs of Apostolics https://www.christianity.com/church/denominations/the-apostolic-church-origin-history-and-beliefs-of-apostolic-faith.html) στο ιστολόγιο Christianity.com ( https://www.christianity.com/).

16. Ανάρτηση “Η εικονογραφημένη Βίβλος των νέων” (ILUSTROWANA BIBLIA MŁODYCH https://archiwum.allegro.pl/oferta/tomasz-hergesel-opr-ilustrowana-biblia-ml-i7136088758.html) στο πολωνικό ηλεκτρονικό κατάστημα “Allegro Archiwum” (https://archiwum.allegro.pl/).

17. Λήμμα “Τόμας Χεργκέζελ” (Tomasz Hergesel https://pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Hergesel#Bibliografia ) στη Βικιπαίδεια.

18. Άρθρο “Πάπας Φραγκίσκος: Οι Εβραίοι, σε επίπεδο πίστης, είναι τα μεγαλύτερα αδέρφια μας.” (https://athjcom.gr/2016/01/18/papas-fragkiskos-oi-evraioi-se-epiped/) στην ιστοσελίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.

19. Λήμμα “Άγιος Στέφανος, Μάιντς” (St. Stephan, Mainz https://de.wikipedia.org/wiki/St._Stephan_(Mainz)) στη Βικιπαίδεια.

20. Αρχείο εικόνας με τίτλο “Σφηνόλιθος περιστύλιο Αγίου Στεφάνου Μάιντς” (Schlussstein St Stephan Kreuzgang Mainz 20.jpg https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schlussstein_St_Stephan_Kreuzgang_Mainz_20.jpg ) στο Wikimedia Commons.

One thought on “Σταυρός και μενορά…Χριστός και Βελίαρ;

Leave a comment